27.11.2011

משרד חקירות: גול עצמי בטורקיה

בני זוג ניהלו ביניהם תיק גירושין.
המאבק העיקרי היה על דירת השניים, אשר ניתנה בזמנו, לפני החתונה, במתנה לבני הזוג על ידי הורי האישה.
הבעל, במסגרת המאבק בינו לבין אשתו, דרש מחצית מהדירה בה התגוררו במהלך 12 השנים, ילדו 2 בנות וחיו חיי נישואין מוצלחים לכאורה, עד למשבר.
המשבר פרץ בדמותה של בת זוג חדשה של הבעל, קולגה בעבודה שהיחסים ביניהם חרגו מעבר ליחסים שבין קולגות.
לאחר שהתגלה לאישה דבר הבגידה של בעלה בה, היא פתחה בהליך גירושין בבית הדין לענייני משפחה, אולם הופתעה לגלות כי בעלה הקדים אותה בבית הדין הרבני שם פתח קודם לכך תיק גירושין. 
הבעל לא שיער שצעד זה יהא בסופו של דבר גול עצמי עבורו...

במסגרת ניהול תיק הגירושין דרש הבעל שלום בית, אולם היה זה מסיבות טקטיות, שכן הוא לא התכוון לכך ברצינות, והראיה היא שהזמין כרטיסי נסיעה לו ולחברתו לקלאב יקר באנטליה, תורכיה (כן, אז עדיין בילו שם הישראלים).
כאשר התגלה הדבר לאשתו (איך? זה סיפור בפני עצמו...) היא הפעילה חוקר פרטי, אותי כמובן, לצורך השגת עדויות וראיות לכך שיחסי הבעל עם חברתו חורגים הרבה מעבר ליחסי קולגות (לא אחשוף את מקצועם על מנת לשמור על אלמוניותם). 

יצאתי עם אשתי ובני בן ה- 14 לקלאב.
מה יותר תמים ממשפחה ישראלית היוצאת לקלאב בתורכיה בחופשת הפסח?
אלא שחדי העין מבין הנופשים בקלאב יכולים היו להבחין שאותה משפחה עסקה הרבה מעבר לנופש הממוצע בצילומים, צילומי ווידיאו שבהם הם הצטלמו במקומות שונים בקלאב, כאשר ברקע נראה תמיד אותו זוג, במצבים שונים.
פעם האיש מחבק ומנשק את האישה לאחר צאתם ממסעדה, פעם הם מורחים זה על זה שמן שיזוף על שפת הבריכה, במקום אחר, בכניסה למעלית, אינם מתאפקים לשלוח ידיים זה אל זו ובחזרה – מצבים רבים ושונים שמסקנה אחת מתבקשת מהם – זו אינה מערכת יחסים שבין קולגות לעבודה...

בדיון בבית הדין הרבני, אליו הגיעה האישה עם הממצאים שעלו בחקירה על ידי משרד החקירות שלי, פסקו הרבנים לטובת האישה וקבעו שהדירה כולה שייכת לה, לא רק בגלל בגידתו של הבעל, לא רק בהיות הדירה מתנת הוריה לחתונה, אלא גם (אולי אף במיוחד) שהנסיעה לקלאב בתורכיה הייתה במהלך הפסח, ואת ליל הסדר בילה הבעל עם ה"קולגה" ולא עם משפחתו, על אף הצהרתו ובקשתו לשלום בית.

מסקנה - לא תמיד נכונה הקביעה שבמקרי גירושין, לבעל כדאי לפתוח תיק ברבנות ולאישה בבית המשפט לענייני משפחה.

26.11.2011

חקירות פרטיות: אל תסתכל בקנקן – זו לא תמיד הנחיה מוצלחת

אחת החקירות המורכבות והמצליחות שניהלתי כחוקר פרטי במשרד חקירות לימדה אותי, גם לאחר שנות ניסיון מרובות, לא להניח שום דבר מראש כדבר וודאי.
החקירה עסקה בחשד של גניבת מוצר חקלאי.
מפאת שמירה על זהות הלקוח איני יכול לפרט מעבר לכך.
הלקוח העביר מדי שבוע אריזות (קרטונים) בתקופה בה נאסף היבול, אל האתר בו מגדלים את המוצר, אולם קיבל לבית האריזה הרבה פחות קרטונים עם סחורה מכפי שציפה.
לאחר שהתופעה חזרה על עצמה שבוע אחר שבוע, עלה החשד כי מספר עובדים מעבירים את היבול \ הסחורה המוגמרת שלא דרך בית האריזה, ללקוחות פרטיים.
החקירה החלה במעקבים אחר הרכב שהוביל את הסחורה מהאתר.
שבוע שלם של מעקבים העלה כי הרכב אינו סוטה מהמסלול הקבוע שבין האתר לבית האריזה, אינו עובר דרך שום מקום בלתי מוכר, והסחורה אינה נפרקת במקום אחר מלבד בית האריזה.
במקביל נערכו מעקבים אחר מנהל האתר ועובדים בכירים, שמא הם ברכביהם הפרטיים מעבירים סחורה ליעד אחר – גם כאן לא נמצאו שום ממצאים מפלילים.
תצפיות שנערכו במהלך שעות העבודה אל עבר האתר לא גילו שום ראיות מחשידות, ובמצב דברים זה ביצענו חקירות גלויות ותשאול בקרב העובדים באתר לגבי אופן הפעילות בו.
בשלב מסויים עלה החשד שהאריזות (הקרטונים) נעלמות מהאתר על ידי גורם חיצוני, בלא ידיעת או מעורבות העובדים באתר.
תצפיות ליליות גילו כי מדי מספר ימים מגיעה קבוצת אנשים ברכב מסחרי אל האתר, מעמיסים קרטונים רבים (לא נוגעים בסחורה הנמצאת במקום) ונעלמים.
הסתבר כי לקרטונים יש ערך משל עצמו, בלא קשר לסחורה, שכן הקרטונים עם שם המוצר עליהם (שם מסחרי בעל ערך גבוה בשוק) יכולים למכור סחורה דומה במחירים גבוהים יותר.
המסקנה המתבקשת היא – תסתכל בקנקן, לעיתים יש לו ערך משל עצמו.  

8.11.2011

חקירת הונאות ביטוח: רכב 194-393


בתחום הונאות ביטוח רכב נחשפו מספר לא מועט של פרשיות הונאה של כנופיות שהתארגנו באורח שיטתי לביצוע מעשי ההונאה.

אחת מהן נחשפה על ידי בעת עבודתי במשרד חקירות קודם לפני מספר שנים.

בני משפחה אחת מאחד הכפרים בצפון הארץ עסקו באופן שיטתי בביום תאונות והגשת תביעות כוזבות כנגד חברות הביטוח בגין תאונות דרכים.

הפרשה נחשפה על ידי באורח מקרי לאחר שעברתי על מספר רב של תיקי חקירה, כראש צוות, ושמתי לבך לכך שרכב אחד מסויים, שמספרו 194-393 אשר מספרו "נחקק בזכרוני" משום מה מוכר וזכור לי מתיקים אחרים.

חקירה מעמיקה העלתה כי רכב זה היה מעורב בלא פחות מ- 12 תאונות דרכים, כביכול, במהלך 18 חודשים.
בכל אותן התאונות היו מספר מוטיבים משותפים, דבר שהביא לגברת החשד באשר לתביעות אלו:
-    4-5 נוסעים ברכב המעורב בתאונה עצמית ללא מעורבות צד ג'.
-    הנסיעה היא תמיד בלילה ו"התאונה" מתרחשת בשל סינוור רכב אלמוני ממול.
-    בשל התאונה יורד הרכב לשולי הכביש ונבלם בלימת חירום מבלי שנגרם לו נזק של ממש.
-    כל נוסעי הרכב מגיעים לבתי חולים לאחר התאונה בכוחות עצמם ומדווחים על פגיעות גופניות.

לאחר שגיליתי שיטתיות במספר תביעות שכאלה ערכתי בדיקה מעמיקה במרבית חברות הביטוח הפעילות במגזר הערבי, לברור מעורבות אותו רכב או אותם בני משפחה, ומצאנו למעלה מ- 30 תביעות, חלקן סגורות וחלקן בשלבי תביעה מתקדמים.

בחלק מהתביעות שהיו בשלבי דיון בבתי המשפט הוגש דוח ממצה המצביע על השיטתיות של אותם בני משפחה – דבר אשר גרם לדחיית אותן תביעות פתוחות.

תלונה שהוגשה במקביל במשטרת ישראל לא זכתה לטיפול ראוי בשל סיבות פנימיות של המשטרה, כך שחברות הביטוח לא יכולות היו להשיב להן את הכספים ששולמו בתביעות שנסגרו.

ואנקדוטה נחמדה בשולי פרשייה זו.
לימים הוברר כי מספר בני משפחה זו, אפילו מדרגה שנייה או שלישית, הנושאים אותו שם משפחה אך לא היו מעורבים באותה "רשת" - נפגעו מפיצוח אותה פרשיה מאוחר יותר, שכן כאשר הגיעו לבתי המשפט בתביעות ביטוח אמיתיות בגין תאונות דרכים, נדחו תביעותיהם משום שאותם שופטים זכרו את שם המשפחה לרעה וקישרו אותם לאותה כנופייה...

6.11.2011

משרד חקירות: פרשת הרופאים


אחת הפרשיות הגדולות שמשרד החקירות שלנו חשף לפני מספר שנים בתחום הונאות חברות ביטוח בה היו מעורבים מספר רופאים מצפון הארץ במתן אישורים רפואיים כוזבים ומפוברקים והמלצות לקביעת אחוזי נכות גבוהים לתובעים אשר כלל לא נפגעו, או שחבלתם הייתה קלה ביותר והאישורים הרפואיים תרמו להגדלת דמי הפיצויים אותם תבעו.
הפרשה החלה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע למשרדי חקירות, אשר העלה חשד שרופאים מסויימים (שני מומחי אורתופדיה מנהריה) עוסקים בתעשייה הבלתי חוקית של מתן אישורים רפואיים כוזבים.
לאחר שגובשה דרך הפעילות והוכן הרקע המתאים, פנו מספר חוקרים ממשרדנו אליהם באופן סמוי, לאחר שצויידו במסמכים מתאימים על מעורבותם כביכול בתאונות דרכים.
לאחר ששילמו לרופאים סכומי כסף לא מבוטלים, קיבלו אישורים רפואיים מפוברקים בהליך שתועד והוסרט בציוד סמוי מתאים.
כל חומר החקירה הועבר למשטרת ישראל, ובשיתוף פעולה עמם ועם הפרקליטות, הוסיפו החוקרים הסמויים להמצא בקשר עם הרופאים וחשפו מעורבות רופאים נוספים, ובנוסף להם מכונים פיזיותרפיים ו"מאכרים" אשר עסקו באופן שיטתי בתופעה זו, אשר על פי ההערכות זהירות של חברות הביטוח, גרמה לנזקים של עשרות מליוני שקלים במהלך השנים.
חוקרי המשטרה שפעלו בשיתוף פעולה הדוק עמנו בפרשה זו היוו בהמשך את הבסיס ליחידה המיוחדת של משטרת ישראל, שהוקמה זמן קצר לאחר מכן - "יהב" – היחידה לחקירות הונאות ביטוח.
שני רופאים מתוך אלו שנחשפו הועמדו לדין פלילי והורשעו בעבירות של מרמה, זיוף מסמכים וקבלת דבר במרמה, ונדונו לששה חודשי מאסר (שהומרו לעבודות שירות). שאר המעורבים הורשעו גם הם.
פרשיה זו עוררה בזמנו הד רב בקרב ציבור העוסקים בתחום הביטוח, אולם איני משוכנע שגרמה לחיסולה של התופעה – מתן אישורים רפואיים כוזבים לצורך הגשת תביעות סרק או תביעות מוגזמות כנגד חברות הביטוח, ועל כך – משלם כל הציבור בתשלומי פרמיה גבוהים...




4.11.2011

משרד חקירות: המשותק על הטרקטורון


בחור צעיר, בן מיעוטים מכפר ברמת הגולן בצפון הארץ, כבן 20, נחבל לטענתו בתאונת דרכים עקב נפילה מטרקטור.
הפגיעה הוערכה כקשה ביותר והתיק מגיע לחקירה במשרד חקירות בעוד הנפגע נמצא במהלך שיקום בבי"ח תל השומר עקב שיתוק ב- 4 הגפיים, כחודשיים לאחר הפציעה.
את תשומת הלב עורר מסמך רפואי (אחד מני רבים) בו היה רשום כי התובע נפל מטרקטורון, בניגוד לכל שאר המסמכים בהם נטען לנפילה מטרקטור..
הועלה חשד ממשי להונאת ביטוח.
חקירות הגורמים הישירים (בני המשפחה, הנהג שהוא בן דודו של הנפגע ואחרים, כולל צוות הפינוי של מד"א)  העלו גרסה אחידה המתארת נפילה כנוסע מטרקטור במרכז הכפר.
למרבה הפליאה – אין עדים לאירוע למרות שעת הפגיעה – צהרי היום.

במקביל לחקירה הגלויה של משרד חקירות, הפעלנו חוקרת סמויה ששכרה חדר במלונית תל השומר, בקומת המגורים של בני משפ' הנפגע שסעדו אותו שם יום יום.
היא קישתה את חדרה בתמונות רבות של טרקטורונים והציגה עצמה, לאחר שקשרה קשר עם בני משפ' התובע ובמיוחד עם אחת האחיות שלו, בת גילה, כ"חולה על טרקטורונים".
במסגרת סיפור הכיסוי מסרה כי היא מדריכת טיולים במקצועה ומתגוררת במקום כבת של אחד הרופאים העובדים בבית החולים.
כעבור מספר שבועות כבר הייתה בת בית אצל משפ' התובע באותו כפר ברמת הגולן, הוזמנה לבקרם בכפר והתידדה מאוד עם התובע (שהספיק כבר להשתחרר לביתו כשהוא מרותק לכיסא גלגלים) ואחותו, אשר מסרו לה באחת הפעמים על כי גם האח הפצוע, המשותק, הינו "חולה" על טרקטורונים, אולם לא קשרה את הפגיעה לטרקטורון (והחוקרת, מן הסתם, עדיין לא גילתה עניין בסיבת הפגיעה, על מנת שלא לעורר חשד באשר לטיב הקשר שלה עם המשפחה).  
לאחר מספר ביקורים בבית התובע בצפון חשפו בפניה טרקטורון חבול בעקבות תאונה, שהיה מוסתר בקומת המרתף של הבית.
עדיין לא קישרו אותו לתאונה.
בחקירה מתואמת מראש, במהלכה נמצאה החוקרת הסמויה מבעוד מועד בבית התובע, באחד מביקוריה השגרתיים שם, כאשר אני מבצע חקירה גלויה במקום (וכמובן איני מביע כל סימן להיכרותי את אותה "ידידת המשפחה") נערך עימות עם בני הבית ונעשתה יציאה מכוונת והפסקה בחקירה, במהלכה כאשר שאלה החוקרת הסמויה את בני הבית במה מדובר, הם אישרו בפניה כי החוקר מתעניין בתאונה במהלכה נחבל הנפגע בטרקטורון ונפצע קשה מאוד.
מכאן ועד להצגת הממצאים הללו בבית המשפט הדרך הייתה קלה...



1.11.2011

משרד חקירות פרטיות: כנופיית ברונפמן


אחת החקירות היותר מורכבות ויותר מוצלחות אשר בוצעה במסגרת עבודתי במשרד חקירות קודם בו עבדתי, במהלכה חשפנו והעלנו ראיות אשר הובילו להרשעות פליליות של כנופייה בה חברו יחד נוכל צעיר (שעמד בראש הכנופייה), עורך דין שייצג את חבריה, אנשי קשר במוקדים רפואיים שונים אשר סיפקו תיעוד רפואי מתאים וחברים רבים, פזורים ברחבי הארץ ובעיקר באזור הצפון.
לאחר פעילות חקירתית וחשיפת פעילות הכנופיה בהנהגתו של דניאל ברונפמן, התנהלה החקירה במשך חודשים רבים עד להשגת הממצאים אשר שימשו בסיס להגשת התביעות הפליליות, בשיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל והפרקליטות.
הפרשה החלה בעקבות כך שבמשרד החקירות הצטבר מידע מודיעיני על כי באזור הצפון פועלת כנופייה  שהתמחתה בביום תאונות דרכים, והוגשו תביעת נזקי גוף ורכוש כאחד בעקבות תאונות אלו, כלפי מספר לא מבוטל של חברות ביטוח.
קו משותף אשר אפיין את פעילות אותה כנופיה היה דיווח על תאונות עם נזקים מלאים לכלי הרכב (טוטל לוס), לרוב לשני כלי רכב, בדרך כלל זולים יחסית ודרישה להשבת נזקי הרכוש, יחד עם נזקי גוף קלים אשר קל לסלקם בערכים נמוכים מבלי להיכנס יותר מדי לעובי הקורה.
בכל התאונות הללו, ובמהלך ברור התביעות, נחשפה מעורבותו של עו"ד מסוים אשר דרש (ואף קיבל במקרים רבים) פיצויי נזק גוף ללקוחותיו. 
בעקבות החשדות, נפתחה חקירת הונאת ביטוח על ידי משרד החקירות.
לאחר חשיפת הכנופיה נרתמו, ביוזמת  משרד החקירות, מחלקת התאום והבקרה באבנר (אז עוד פעלה אבנר כגורם המרכז את פעילות חברות הביטוח בנושא נזקי הגוף בתאונות דרכים), יחד עם חברות ביטוח רבות נוספות, להשגת ראיות לגבי אופן פעילות הכנופיה
.
במהלך החקירה הפרטית הוחדרו חוקרים סמויים לתוך הכנופיה, ואלו תודרכו והודרכו על ידי ראש הכנופייה כיצד לביים תאונות ופציעות גופניות, ובמהלך כך חשפו את שיטות פעולת הכנופיה, כולל העובדה שעורך הדין אשר הופעל על ידי ראש הכנופיה פנה לחברות הביטוח עם ייפויי כוח מזוייפים, מבלי שהכיר ופגש בהם, כמו במרבית לקוחותיו ככל שהסתבר בדיעבד.
בתום שלב איסוף הראיות הועבר כל החומר למשטרת ישראל בלוויית תלונה רחבת היקף אותה הגישה אבנר בשם כל חברות הביטוח המעורבות.
דניאל ברונפמן הודה בכשלושים אישומים הכוללים עשרות עבירות מרמה מסוגים שונים ונגזרו עליו 24 חודשי מאסר בפועל, 12 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 5000 ₪.
חלק מחברי הכנופייה הורשעו אף הם בעונשים שונים.
כנגד עורך הדין המעורב, לא הוגש בסופו של דבר כתב אישום (לפרקליטות הפתרון לשאלה זו).
כחלק בלתי נפרד וכפועל יוצא מפרשה זו הוחזרו לחברות הביטוח כספי תביעות רבות ששולמו לחלק מחברי הכנופיה, לאחר פיצוח הפרשה, בהיקף של מספר מאות אלפי ₪. .

(ת.פ 000258/99, מדינת ישראל נגד דניאל בן אפרים ברונפמן, בית המשפט המחוזי בחיפה, בפני כב' השופט רון שפירא).